Składnik curry zabija komórki raka przełyku

Występująca w przyprawie curry kurkumina zabija komórki raka przełyku w ciągu doby - informuje "British Journal of Cancer".
Dr Sharon McKenna z irlandzkiego Cork Cancer Research Centre wykonała testy laboratoryjne, które wykazały, że kurkumina zaczyna "rozprawiać się" z komórkami nowotworowymi już w ciągu 24 godzin.
"Badania te stwarzają możliwość wykorzystania związków naturalnych występujących w kurkumie w opracowaniu nowych metod leczenia raka przełyku" - uważa dr Lesley Walter z Cancer Research UK.

"Od lat 70. zachorowalność na raka przełyku zwiększyła się o ponad połowę. Najprawdopodobniej ma to związek z rosnącą liczbą osób otyłych, większym spożyciem alkoholu i chorobą refleksową przełyku. Dlatego równie ważne jest znalezienie skutecznych sposobów zapobiegania" - dodaje dr Walter.

Kurkumina od dawna znana jest ze swych właściwości leczniczych. Obecnie trwają badania nad jej przydatnością m.in. w leczeniu demencji i zapalenia stawów.

Źródło: PAP